samedi 12 mars 2016

Blue Origin 2017. šalje prve ljude u svemir


Kompanija Blue Origin je 2015. godine ušla u historiju postavši prva privatna organizacija koja je nakon lansiranja rakete i kratkog leta, istu potom bezbjedno vertikalno spustila na tlo. Kompanija Jeffa Bezosa sada želi da ide korak dalje.

Naime, raketa New Shepard bi 2017. godine u svemir trebala poslati prve ljude, isto ono što želi postići Elon Musk sa svojim SpaceX-om. Muskova firma trenutno pokušava izvesti vertikalni spust na platformu na vodi, dok su vertikalni spust na tlo nakon odlaska u Zemljinu orbitu izveli u decembru 2015.
Ukoliko se zamišljeni poduhvat izvrši, putnici Blue Origina bit će prvi ljudi koji će privatnom raketom posjetiti svemir. Naravno, ostaju šanse da ih u tome prestigne Muskov SpaceX.

"Vjerovatno ćemo početi sa testnim pilotima 2017, a ako sve bude uspješno, prve astronaute šaljemo 2018", rekao je Bezos, a prenosi Reuters.

Detalji projekta su nepoznati, ali možemo spomenuti da let "svemirskim avionom" Virgin Galactic košta više od 220.000 eura, tako da se ne može očekivati manja cijena.


Klix.ba





SHARE THIS

Author:

Facebook Comment

0 commentaires:

Laissez un avis ou commentaire.