samedi 12 mars 2016

Sarma na drugačiji način


Potrebno

• glavica kiselog kupusa (oko 1 kg)
• 600 g miješanog mljevenog mesa
• so, biber
• lovorov list
• kašičica mljevene crvene paprike
• 100 g riže
• 3 čehna bijelog luka
• 2 glavice luka
• svjež peršun
• 100 g suhog mesa
• 300 g suhih rebara
• 50 ml ulja

Priprema

Nasjeckajte sitno suho meso i luk te ih prepržite na tavi. Bijeli luk narežite na ploške i prokuhajte.
Mljeveno meso stavite u zdjelu sa začinima: so, biber i sitno sjeckani svježi peršun. Umiješajte rižu te prepržene suho meso i luk. Nakon toga dodajte vodu u kojoj se kuhao bijeli luk i sve zajedno promiješajte.

Ako je kupus preslan, isperite ga malo u vodi. Pritom listove kupusa razdvojite i stanjite im korijen.
Sloj mljevenog mesa stavite na spojene listove kupusa, a zatim oblikujte ''glavicu''. Kupus izrežite na tanke rezance, a suho meso (ili suha rebra) na veće kocke i sve zajedno posložite na dno lonca.
Zatim položite glavicu sarme te dodajte: biber u zrnu, mljevenu crvenu papriku, sjeckani luk i lovorov list.

Ulijte vode toliko da prekrije sarmu, pa je poklopite dubokim tanjirom, otvorom prema dolje. Sve zajedno kuhajte na laganoj vatri oko sat i po. Glavicu sarme poslužite na većem tanjiru ili većem pladnju, pa je režite na kriške.

SHARE THIS

Author:

Facebook Comment

0 commentaires:

Laissez un avis ou commentaire.